De Omarming
 
Zet jongeren en hun omgeving weer in hun kracht

Tips en voorbeelden

Op deze pagina wil ik u graag inzicht geven in de handvatten die ik aanreik in mijn coaching. Daarnaast probeer ik vernieuwende tips en praktische voorbeelden te geven. Zeker nu er veel van ouders gevraagd wordt op het gebied van opvoeden en thuisscholing. Ik wil u vooral rust, overzicht en plezier bieden in huis, met onderstaande informatie hoop ik daar aan bij te dragen. Ook voor leerkrachten en middelbare scholieren kan deze informatie zeer vernieuwend en helpend zijn.

27-03-2020 liter & deciliter…

Conceptueel denkers hebben moeite met het onthouden van abstracte gegevens. Zoals de maten in liters, meters en kilo's. Wanneer ze opdrachten moeten maken waarin ze moeten omrekenen, komen ze er vaak niet uit. Het zijn vaak geschreven zinnen, met verschillende maten door elkaar. Zoals van liter naar deciliter, dan kunnen ze het getal ineens kleiner maken i.p.v. groter. Wanneer zij voorbeelden zien, of zelf mogen inschenken lukt het ze foutloos. Dit filmpje geeft uitleg en voorbeelden hoe u thuis kan oefenen.

27-03-2020 Een moeder, over haar zoon met dyslexie…

‘Gisteravond kwam mijn zoon (groep acht) voor het eerst bij me liggen met een boek. Hij begon uit zichzelf te lezen.’

Zoon zei: ‘Even wat anders dan Corona, mijn hoofd is zo onrustig. Ik was vergeten hoe leuk dit boek is.’ Wanneer de druk van school wegvalt, valt ook het doel van de juf weg. Namelijk lezen om beter te leren lezen. Voor leerlingen met dyslexie is dit een relatief nutteloos doel. Nu zij thuis schoolwerk moeten maken, kunnen zij zelf meer de regie houden. Dat betekent: eigen doelen stellen, zelf het nut bepalen en eigen behoeften toelaten. Waardoor bijvoorbeeld lezen wel interessant en ontspannend wordt.

24-03-2020 springen en tafels leren…

Het aanleren van de rekenen tafels is voor conceptueel denkers niet gemakkelijk. Veel kinderen hebben moeite met het reproduceren van feiten wanneer deze uit de context zijn gehaald. Hierdoor worden de cijfers abstract en komt het neer op automatiseren. Wanneer uw kind gevraagd wordt om de tafels te oefenen, probeer dit dan te koppelen aan bewegingen. Dit maakt het leuk en verbeterd de samenwerking van de linker en rechter hersenhelft, wat het onthouden makkelijker maakt. Zoals in dit filmpje bijvoorbeeld.


23-03-2020 Ziet uw kind op tegen het online woordjes leren…

Als ouder en kind is het niet altijd makkelijk om een andere leerstrategie aan te leren. Zeker in deze weken van thuis zitten, is dat het laatste waar u aan moet denken. Maar als uw kind nu ook opziet tegen de taal opdrachten is strijd het laatste waar u aan moet denken. Bekijk de film en gebruik wat u wilt, om uit de strijd te blijven. Maar vooral om samen een plezierige dag te hebben. #conceptueel denken en automatiseren.


 

19-03-2020 Twee dagen thuisschool en u draait overuren…

Nu heeft u uw kind geïnstalleerd in zijn digitale leslokaal, is uw woonkamer een werktuin geworden en uw huishouden een puinhoop.

Samen met uw kind bent u er eindelijk achter welke programma’s u moet gaan gebruiken, op welke tijden hij of zij online moet zijn en welke informatiekanalen u dagelijks in de gaten moet houden. Alleen dit lijkt al een dagtaak. Maar u heeft ook nog een huishouden, thuiswerk en u wil ook nog voor uw gezin zorgen. Dus laten we vooral ontspannen, deel de dag op uw eigen manier in en laat het lesgeven over aan de leerkracht. Ohja en lees al deze goedbedoelde onlinetips alleen als het voor u interessant, leuk of helpend is!

17-03-2020 Ineens moet u lesgeven als ouder…..

Daar zit u dan, plotseling drie weken thuis met uw kinderen. Drie weken vakantie zou u denken, maar toch voelt dit anders.

Niet alleen voor u, maar ook voor uw kinderen is dit vreemd. Spanning, emoties en het vakantiegevoel zijn logische gevoelens. Voor conceptueel denkers is even geen school wel prettig, de druk is even van de ketel. Als ouder hoeft u echt niet ineens leerkracht te zijn. Geef u zelf en de kinderen de ruimte om te ontspannen, te ontdekken en samen dingen te doen. Er zijn manieren genoeg om uw kinderen te laten leren zonder dat u ze les geeft. Behoefte aan tips of heeft u een vraag? Volg mij op facebook en WhatsApp.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info